Zomerse variatie. - klaarmetkoolhydraten.nl
Klaar met koolhydraten.nl- Gezonder en bewuster afvallen zónder koolhydraten!
Koolhydraat-arm 7 juni 2019
mm
Dianne Geen reacties

Wil jij ook elke dag lekker en gevarieerd eten, zonder je druk te hoeven maken over je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen?

Klik dan hier!

Met de zomer voor de deur gingen wij de uitdaging aan om eens wat zomerse variatie in ons dagelijks eetpatroon te verschaffen, het resultaat lees je hieronder.

In deze afbeelding zie je een heerlijke koolhydraat-arme milkshake. klaarmetkoolhydraten.nl

Laatst stond ik voor de zoveelste keer mijn bakje met Griekse yoghurt en zomerfruit klaar te maken voor de lunch, en dacht: Wat zou hier nu een lekkere zomerse variatie op zijn?

Veel mensen die er al een langere tijd een koolhydraat-arme leefstijl op na houden herkennen dit vast, je eet steeds minder gevarieerd. Daardoor wordt het steeds minder spannend, en moet je soms even weer een beetje creatief zijn.

Slush & milkshake-maker.

Ik herinnerde me ineens dat ik vorig jaar voor mijn verjaardag een milkshake-maker had gekregen, maar sinds ik koolhydraat-arm leef was de milkshake-maker langzaam maar zeker naar een steeds donkerder hoekje van de kast verhuisd.

ZOKU slush & milkshakemaker
Mijn slush & milkshake-maker.

Binnen no-time had ik het omhulsel uit de donkere krochten van een keukenkastje bevrijd. Na enig speurwerk vond ik het binnenwerk gelukkig terug ergens achterin de vriezer. Nu kon mijn experiment van start gaan, en ik voelde het enthousiasme groeien met de minuut.

Koolhydraat-arme frozen-yoghurt.

Aangespoord door de warme temperatuur die dag en het zomerse gevoel in mijn hoofd ging ik van start, het eerste doel was om een lekkere frozen-yoghurt te maken. Hiervoor heb ik Griekse yoghurt gebruikt met 2% vet, waarschijnlijk gaat het ook prima met de 10% variant.

Het zomerfruit uit de vriezer had ik al ontdooit waardoor het fruit zijn sappen vrij geeft, en dit ging samen met de yoghurt in de blender. Om het geheel een beetje meer “bite” te geven heb ik zo’n 10 gram cacao-nibs van de Aldi toegevoegd, je vind deze op de groente-afdeling.

Nadat de 3 ingrediënten een poosje door de blender geslingerd waren was het tijd geworden om aan het laatste stapje te beginnen: frozen yoghurt maken!

Dit doe je door het mengsel in de beker te gieten, en de yoghurt begint aan de zijkanten meteen vast te vriezen. Met de bijgeleverde lepel schraap je de bevroren yoghurt telkens van de zijkanten waardoor het mengsel steeds dikker wordt.

Na een aantal minuten was mijn eerste zelfgemaakte koolhydraat-arme frozen-yoghurt een feit! Supertrots op mijn nieuwste creatie begon ik te eten, en het resultaat was hemels.

Zo zie je maar weer dat je met een klein beetje creativiteit jezelf weer enorm kunt motiveren. Verandering van spijs doet eten blijkt wel weer. (Artikel Intermittent Fasting)

Koolhydraat-arme milkshake.

Je zult misschien begrijpen dat ik nog niet klaar was met experimenteren die dag. Dol-enthousiast heb ik de binnenste beker snel afgewassen en weer in de vriezer gedaan, ondertussen was ik al druk op Google aan het zoeken naar nieuwe ideeën.

Voor een koolhydraat-arme milkshake heb ik het volgende gebruikt: 1 deel slagroom en 1 deel Griekse yoghurt met een paar aardbeien en rode bessen. De Griekse yoghurt en het fruit gaan in de blender, de slagroom nog niet! Laat de blender zijn werk doen totdat de yoghurt en het fruit goed met elkaar vermengd zijn. Voeg de slagroom toe, en laat dit nog even mee mixen. Doe dit niet te lang, het mengsel moet goed vloeibaar blijven! Vervolgens schenk je dit in de (intussen) bevroren beker.

Koolhydraat-arme milkshake van rood fruit. klaarmetkoolhydraten.nlDoordat dit mengsel vetter en luchtiger is door de slagroom, merk je al snel dat dit niet zo snel aan de zijkanten vast vriest. Dit mengsel moet je gewoon even een aantal minuten roeren in de beker, waarna je het uit kunt schenken. Resultaat: Een lekkere frisse koolhydraat-arme milkshake van rood fruit.

Koolhydraat-rijk fruit.

Nu kan ik je in al je enthousiasme al horen denken: De mogelijkheden zijn grenzeloos! Nou, niet helemaal…. Natuurlijk klinkt een kiwi-milkshake of een portie frozen yoghurt met banaan heel lekker, maar deze vruchten bevatten vrij veel koolhydraten.

Een kiwi bevat al gauw 11 gram koolhydraten, terwijl een banaan zelfs rond de 27 gram koolhydraten bevat. In een koolhydraat-arme leefstijl waar je tussen de 25 en 50 gram koolhydraten per dag dient te blijven gaat dit niet passen.

Bij een koolhydraat-beperkte leefstijl zou het misschien nog wel in te passen zijn in je dagtotaal, omdat men hierbij uitgaat van 50 tot 100 gram koolhydraten per dag.

Het is in dat geval wel raadzaam om je dagtotalen bij te houden in 1 van de handige voedingsstoffen-apps zoals Fitatu of Fatsecret. Indien je je BMI daarvoor wilt uitrekenen kun je heel gemakkelijk gebruik maken van de klaar met koolhydraten BMI-calculator.

Koolhydraat-arm fruit.

Er bestaat een ezelsbruggetje om snel te weten of fruit binnen een koolhydraat-arme leefstijl past of niet. Indien het fruit in het Engels op “Berry” eindigt zit je zeker goed. Denk hierbij aan Strawberry, (aardbei) Raspberry, (framboos) Blueberry, (blauwe bes) Redberry, (rode bes) of de Gooseberry (kruisbes).Koolhydraat-arme frambozen en bessen

Echter gaat deze vlieger niet helemaal op. Er zijn nog wel meer soorten fruit die binnen een koolhydraat-arme leefstijl passen zoals: pruimen, cantaloupe meloen, kokos, perzik en citroen.

Ook hier geldt: meten is weten! Wil je zeker weten of jouw fruit binnen je leefstijl past, bekijk het dan in een van de handige voedingsstoffen-apps.

Zomerse koolhydraat-arme tussendoortjes.

De motivatie was die middag ongekend! Er was nog een beetje mengsel overgebleven van de frozen-yoghurt, en ik besloot dit in te vriezen in een paar kunststof ijslolly-vormpjes. Er waren nog een paar ijslolly-vormpjes over, deze heb ik gebruikt om waterijsjes in te maken.

Als basis voor de waterijsjes heb ik de vruchtensiroop van Teisseire genomen. Deze vruchtensiroop bevat 0% suiker en heeft niet zo’n overdreven zoetstof-smaak, Albert Heijn verkoopt deze in verschillende smaken. Ik had de aardbei & framboos-variant welke wordt gezoet met sucralose en steviol glycosiden.

 

Het is toch wel erg prettig als je op enorm warme dagen zulk soort lekkere koolhydraat-arme verfrissingen in huis hebt. Zowel de yoghurt-ijsjes als de water-ijsjes smaakten prima de volgende dag. Dat vind ik dan toch nog wel weer een nadeeltje van zelf ijsjes maken: Het lange wachten.

Met ons onvoorspelbare Nederlandse klimaat denk ik meestal pas op een warme dag aan ijsjes, en dan ben je toch echt te laat met het maken van ijsjes. Nu zag ik deze video van Zoku langskomen, en zij hebben daar een handige oplossing voor gevonden. Ik wilde je deze video toch niet onthouden: ijsjes binnen 10 minuten!

 

Onze Nederlandse partner Bol.com heeft de meeste van onze producten in haar aanbod opgenomen, klik op het Zoku-logo om alles te bekijken.

Zoku logo

 

Zoku producten.

Zoku staat bekend om onze huishoudelijke artikelen. We combineren gebruiksvriendelijkheid met functionaliteit in innovatieve, goed ontworpen producten. Zoku betekent familie in het Japans. Die definitie gaat verder dan het creëren van mooie familie-momenten rondom onze producten, het spreekt tot onze cultuur.

Ons kantoor (dat we helemaal zelf hebben ontworpen) is onze speeltuin.Gelegen in het hart van Hoboken, New Jersey, is onze ruimte waar creativiteit de vrije loop wordt gelaten, risico’s worden aangemoedigd en de mogelijkheden oneindig zijn.

We zijn geïnspireerd door de wereld om ons heen. Daardoor zijn we altijd bezig met nieuwe prototypen en leren door samen te werken, te bouwen, te proeven en te verkennen. Onze grote testkeuken vormt de spil in ons bedrijf. Waar we nieuwe recepten proeven, spelen met ideeën, en vaak samen lunchen.

Het begon allemaal met een schijnbaar eenvoudig idee: wat als we ijslolly’s sneller konden laten bevriezen? En na maanden van onderzoek, testen en prototypen was onze Quick Pop Maker geboren.

Design vormt de kern van alles wat we doen, van productinnovatie tot verpakking tot onze kantoorbenodigdheden. Zoku-ontwerpen zijn opgenomen in collecties in The Henry Ford, het Chicago Athenaeum Museum voor Architectuur en Design en duizenden keukentafels over de hele wereld.

Wil jij nu meer heerlijke koolhydraat-arme recepten binnen handbereik hebben? Klik dan hier, en je hebt ze binnen een handomdraai in huis!

Ja, ik wil 50 recepten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *