Verbrand je op een e-bike eigenlijk wel energie? - klaarmetkoolhydraten.nl
Klaar met koolhydraten.nl- Gezonder en bewuster afvallen zónder koolhydraten!
Gezondheid 26 juli 2019
mm
Dianne Geen reacties

Wil jij ook elke dag lekker en gevarieerd eten, zonder je druk te hoeven maken over je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen?

Klik dan hier!

In dit artikel nemen we het gebruik van de elektrische fiets eens onder de loep. Verbrand je op een e-bike eigenlijk wel energie? Zijn er naast de lichaamsbeweging nog meer voordelen? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Zie jij jezelf al op een e-bike naar het werk fietsen, of misschien je dagelijkse boodschappen op de fiets halen? Steeds meer mensen gaan tegenwoordig over tot de aanschaf van een e-bike, en deze groep mensen beperkt zich niet meer alleen tot de senioren onder ons. Maar verbrand je op een e-bike eigenlijk wel energie?

Reden er tot een paar jaar geleden alleen nog maar senioren en mensen met lichamelijke klachten op elektrische fietsen, tegenwoordig gaan zelfs scholieren op de e-bike naar school. Grotere afstanden worden ineens makkelijker te overbruggen, en je spaart het milieu ook nog eens door de auto of het openbaar vervoer links te laten liggen. Sluipt nu massaal de luiheid erin bij ons volkje, of verbrand je nog wel degelijk energie op een elektrische fiets?

Wij vonden het hoog tijd om de elektrische fiets eens wat nader onder de loep te nemen. De vakanties zijn straks weer afgelopen en dan pakken we met zijn allen ons dagelijkse leventje weer op.Heel veel mensen hebben goede voornemens voor na de vakantie. We willen allemaal weer volop aan de gang met afvallen, en misschien toch wat meer gaan bewegen. We weten allemaal dat bewegen naast je dieet of gezondere leefstijl eigenlijk een must is, maar als het moment daar is haken we toch al gauw weer af.

Veel mensen gruwelen bij het idee om met z’n allen te staan puffen in een sportschool, maar wat ga je dan doen? Er zijn natuurlijk genoeg individuele opties om toch meer te gaan bewegen zoals wandelen, fietsen of hardlopen. Door ons drukke dagelijkse leventje vergeten we de goede voornemens al weer heel snel, en schiet het bewegen er al gauw weer bij in.

Elektrisch fietsen.

De zogenaamde e-bikes zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Laatst viel mij op dat in de fietsenstalling van een grote regionale recreatieplas ongeveer 70% van de fietsen elektrisch aangedreven waren. Dit zette mij aan het denken, en ik begon er steeds meer op te letten. Tijdens een gezins-fietstochtje ben ik eens voorzichtig gaan tellen, en 6 van de 10 fietsen die we tegen kwamen waren elektrisch.

Het is eigenlijk niet zo heel vreemd dat juist in Nederland de e-bike zo populair is. Met ons vlakke landschap heeft de wind natuurlijk vrij spel, en dan is er tegenin trappen echt geen feest. Ook tijdens extreem hete dagen is het heerlijk om op een elektrische fiets te zitten, door de hogere snelheid ervaar je al snel een aangenaam verkoelende bries zonder jezelf in het zweet te jagen.

Ontspannen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een hectische baan tijdens hun rit naar huis beter kunnen ontspannen op een e-bike dan bijvoorbeeld in de auto of openbaar vervoer. Hoe is dit te verklaren? Ondanks de matige inspanning maakt je lichaam toch het gelukshormoontje endorfine aan, en van de frisse lucht knap je aardig beter op dan in een overvolle bus of trein te zitten. Iemand met een hectische baan zal in de auto sneller geïrriteerd raken door het gedrag van mede-weggebruikers, en zodoende minder ontspannen thuis komen bij zijn of haar gezin.

Natuurlijk is een gewone fiets altijd gezonder dan een elektrische fiets. Tijdens extreem weer zoals wind of warmte zullen eigenaren van een gewone fiets toch sneller naar een ander vervoersmiddel grijpen dan de elektrische fietsers.

Verbrand je op een e-bike eigenlijk wel energie? klaarmetkoolhydraten.nl
Op zo’n moment is fietsondersteuning best wel prettig.

Conditie.

Word je nu niet ontzettend lui van een elektrische fiets, en bouw je nog wel conditie op met trapondersteuning? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zul je eens goed te rade moeten gaan bij jezelf. Wanneer je een uitstekende lichamelijke conditie hebt zul je met een e-bike geen conditie opbouwen, maar eerder achteruit gaan in conditie als fietsen je enigste vorm van bewegen is.

Uiteraard kun je zelf de mate van ondersteuning instellen en indien gewenst volledig uitschakelen. Als je voor jezelf al hebt vastgesteld dat je conditie niet zo heel geweldig is, is de aanschaf van een e-bike zeker het overwegen waard. De drempel om de fiets te pakken wordt een stuk lager, en je komt dan sneller aan je dagelijkse beweging.

Bewegen is vooruitgang.

We weten intussen allemaal dat je met een koolhydraat-arme leefstijl zonder enige vorm van bewegen wel degelijk afvalt. Het afvalproces gaat wel een stuk sneller als je naast het mijden van koolhydraten ook nog eens gaat bewegen. Door je lichaam in beweging te zetten op wat voor een manier dan ook kom je ook lekkerder in je vel te zitten, en beter in je vel! Je huid zal zich sneller aanpassen aan je nieuwe omvang wanneer je regelmatig beweegt, zodat je niet met een hoop losse vellen blijft zitten nadat je aanzienlijk bent afgevallen.

Hier hebben we al eens eerder een blog aan gewijd, het blog met de titel “voorkom een slappe huid tijdens of na het afvallen” lees je hier.

Over het algemeen zul je je lekkerder gaan voelen als je naast het afvallen ook gaat bewegen, doordat je kennis gaat maken met het gelukshoormoontje endorfine wat al vrij komt in je lichaam bij matige inspanning. Hiervoor hoef je dus niet meteen naar de sportschool te rennen, dit lukt ook prima met een stevige wandeling of een redelijke (elektrische) fietstocht.

Financiële voordelen.

Veel werkgevers willen hun werknemers stimuleren om meer te bewegen en zodoende gezonder te blijven, hiervoor gebruiken veel werkgevers het fietsplan waarmee je met een aanzienlijk voordeel een nieuwe fiets kunt kopen. Dit geldt ook voor e-bikes dus informeer hiervoor gerust eens bij je werkgever hoe deze hier in staat.

Dat is niet het enige financiële voordeel wat het je op kan leveren om over te stappen op een elektrische fiets, denk eens aan al die liters brandstof die je gaat besparen door de auto vaker te laten staan. Laatst sprak ik een man die vorig jaar overgestapt was naar elektrische fietsen voor hem en zijn vrouw. Doordat zij nu heel vaak de auto laten staan voor de korte ritten tot zo’n 20 km afstand, en in plaats daarvan deze ritjes op de fiets te doen kon hun dure diesel-auto plaatsmaken voor een goedkopere benzine-auto. Hierdoor bespaarden zij jaarlijks zo’n € 500,- aan wegenbelasting!

Voordelen voor het milieu.

Niet alleen heeft een e-bike veel persoonlijke voordelen ten opzichte van de auto en het openbaar vervoer, het is ook verantwoordelijk voor het milieu. Het blijkt namelijk dat de e-bike het meest klimaatvriendelijke en energie-efficiënte, gemotoriseerde voertuig is dat er bestaat. Dit gegeven is gebaseerd op de CO2-emissie per gereden kilometer. Auto’s stoten gemiddeld zo’n 132 gram CO2 per kilometer uit, waar elektrische fietsen een emissie van ongeveer 12 gram CO2 per kilometer noteren.

Wil je dus de weg op met de wind in je rug en daarbij ook bijdragen aan een groener Nederland? Dan is de e-bike echt wat voor jou!

Aanschaf van een e-bike.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een e-bike? Zit er veel verschil in de verschillende merken van de elektrische fietsen? Welke e-bike past het beste bij mij? Dit soort vragen hielden mij ook best wel bezig voordat ik over ging tot de aanschaf van mijn elektrische fiets. (Jaja, ik heb er ook 1 gekocht na het horen van het wegenbelasting-verhaal!)

Ik heb uiteindelijk mijn e-bike bij 123 elektrischefietsen.nl gekocht op aanraden van meerdere mensen uit mijn directe omgeving omdat zij er allemaal zeer tevreden over waren. Je kunt je fiets zelf ophalen in hun winkel in Eindhoven, of zoals in mijn geval compleet afgemonteerd gratis thuis laten bezorgen.

Mijn fiets kocht ik in de super-sale met € 600,- korting omdat dit een model van 2018 is, maar hij fietst er niet minder fijn om! 😉

Mocht je geïnteresseerd zijn in een elektrische fiets kan ik je van harte aanraden om eens op hun site te kijken, ze kunnen je via de chat, mail of telefonisch bijstaan met raad en daad.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *