Kokosolie of olijfolie? - klaarmetkoolhydraten.nl
Klaar met koolhydraten.nl- Gezonder en bewuster afvallen zónder koolhydraten!
Gezondheid 2 september 2019
mm
Dianne Geen reacties

Wil jij ook elke dag lekker en gevarieerd eten, zonder je druk te hoeven maken over je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen?

Klik dan hier!

Kokosolie wordt al jaren aangeprezen door de superfood-fanaten, maar is ook steeds moeilijker weg te denken uit allerlei koolhydraat-arme recepten en programma’s. Waar kies jij voor, kokos-of olijfolie? Of combineer jij er ook lekker op los?

Iemand vroeg mij laatst: Wat gebruik jij liever, kokosolie of olijfolie?In steeds meer koolhydraat-arme recepten en programma’s wordt gebruik gemaakt van kokosolie. Waarom is dat eigenlijk zo? Superfood-fanaten prijzen kokosolie steeds verder de hemel in, maar is het wel zo gezond om dit dagelijks te gebruiken? En kun je dan zomaar elke kokosolie gebruiken, of zit daar ook nog veel verschil in?

Ondanks dat het een 90% verzadigd vet is, bevat organische kokosolie middellange keten vetzuren (MCFA’s) die je gezondheid op vele manieren kunnen verbeteren. Biologische vierge kokosolie is een van de slimste keuzes van goed vet die je aan je dieet kunt toevoegen.

Goede eigenschappen.

Kokosolie is ontzettend fijn om mee te koken omdat het bestand is tegen hoge temperaturen zonder hitteschade. Denk bijvoorbeeld eens aan al die heerlijke wokgerechten die je op hoog vuur dient te bereiden. Door je gerechten kort en op een hoge temperatuur te bereiden behouden de ingrediënten ook de meeste voedingsstoffen. Wanneer je biologische kokosolie gaat gebruiken, kun je meteen beginnen met het verbeteren van je gezondheid.

Bovendien zijn de MCFA’s in kokosolie zeer gemakkelijk te verteren. Deze hardwerkende vetzuren worden onmiddellijk omgezet in energie, zonder dat het wordt opgeslagen in je lichaam als vet.  De MCFA’s in kokosolie helpen ook nog eens je verbranding te stimuleren , vandaar dat het in steeds meer afslankprogramma’s wordt gebruikt.

Hoge voedingswaarde.

Succesvol koolhydraat-arm afvallen onder begeleiding/ klaar met koolhydratenSteeds meer mensen uit de medische wereld erkennen organische kokosolie als een krachtig hulpmiddel tegen immuunsysteemgerelateerde ziekten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit op dit gebied en er is momenteel veel onderzoek gaande naar de hoge voedingswaarde van pure organische vierge kokosolie.

Doordat organische kokosolie nogal wat laurinezuur bevat wordt het ook steeds populairder onder de Nederlandse bevolking. Laurinezuur is een vetzuur wat er om bekend staat ziektebestrijdend te zijn, en daarnaast is kokosolie ook rijk aan mineralen, vitamines en vezels.

Soorten kokosolie.

Zijn dan alle soorten kokosolie zo gezond als er wordt beweerd? Nee, zeker niet! Wanneer je zeker wilt zijn dat je een goede kokosolie hebt, kies je voor een rauwe biologische onbewerkte extra vierge kokosolie. Deze olie wordt ook wel kokosvet genoemd omdat het bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft. De volgens USDA-normen gecertificeerde olie is ongeraffineerd, en is vrij van chemicaliën en genetisch gemodificeerde toevoegingen.

Geurloze kokosolie is altijd geraffineerd en wordt vaak van kokospulp gemaakt. Kokospulp wordt meestal gemaakt van de slechtere kokosnoten die al aan het schimmelen zijn of aangevreten door dieren. Door deze pulp te gaan raffineren wordt het ontdaan van de schimmels, de geur maar ook van alle gezonde bestandsdelen van de kokosnoot.

Het enige wat er over blijft na het raffineren is vet, maar de gezonde voordelen zijn er allemaal uit. In Azië wordt dit door veel arme gezinnen gebruikt om in te bakken, maar in Nederland ligt dit ook gewoon in de schappen onder de noemer “gezond”.

Kokoswinkel.

Mocht jij nu graag de gezondheidsvoordelen van kokosolie ervaren, maar niet goed weten welke olie je moet kopen? Neem dan eens een kijkje op de site van de kokoswinkel. Kokoswinkel.nl is een jong bedrijf gestart in februari 2013. Kokoswinkel.nl levert kokosolie van hoogwaardige kwaliteit, zonder onnodige chemische en kunstmatige toevoegingen.

In de webshop vindt u zoveel mogelijk biologische en natuurlijke producten. De merken op de website zijn top merken op het gebied van kokosolie. Zo is Kokoswinkel.nl bijvoorbeeld de enige winkel in de Benelux met het merk Coconoil, een top fairtrade kokosolie uit Sri Lanka.

Een goede kokosolie is koudgeperst zodat alle gezonde ingrediënten behouden zijn tijdens het productieproces. Kokoswinkel.nl verkoopt alleen pure koudgeperste kokosolie. Vrijwel al deze producten zijn van extra virgine kwaliteit.

Coconoil kokosolie op www.kokoswinkel.nl

 

10 eigenschappen van goede biologische kokosolie.

1. Helpt je slank te blijven.

Kokosolie voert je verbranding op en reguleert daarmee je gewicht.

2. Ondersteund je immuunsysteem.

Goede biologische kokosolie bevat veel laurinezuur, de voedingsstof die je immuunsysteem versterkt.

3. Bevorderd de gezondheid van je hart.

Organische kokosolie zit boordevol gezonde vetten die goed zijn voor je hart en is een fijne aanvulling op je dagelijkse voeding.

4. Geeft je onmiddellijk energie.

Biologische kokosolie kan je helpen minder vermoeid te raken door je verbranding te stimuleren. Dat is ook de reden dat veel atleten dit regelmatig toepassen in hun dieet.

5. Ondersteund een goede schildklierfunctie.

De schildklier die energie levert, de gezondheid van je huid en stofwisseling ondersteunt, en je gemoedstoestand in balans houdt heeft deze goede vetten nodig.

6. Helpt je huid glad en gezond te houden.

Je kunt organische vierge kokosolie ook als lotion gebruiken dit helpt je huid, haar en nagels te versterken vanwege de hydraterende en gladmakende eigenschappen. Je zult merken dat je huid ook elastischer wordt.

7. Verhoogt de cel-vernieuwing.

Wanneer jouw metabolische snelheid toeneemt, versnelt ook je cel-vernieuwing. Dit betekent dat je lichaam oude cellen sneller vervangt door nieuwe, gezonde cellen.

8. Bevorderd anti-virale, anti-schimmel en anti-bacteriële activiteit.

Door de hoge concentratie laurinezuur kan organische kokosolie bacteriën, schimmels en de virussen die griep, herpes en andere ziekten veroorzaken verminderen.

9. Verbeterd de insulinesecretie.

Kokosolie benut glucose beter om de insuline-output in evenwicht te brengen, wat kan helpen de symptomen te verlichten en de gezondheidsrisico’s van diabetes te verminderen.

10. Helpt uw lichaam te beschermen tegen ziekten.

Biologische kokosolie kan je lichaam beschermen tegen vrije radicalen die cellen beschadigen.

*Per persoon kunnen de resultaten  verschillen. Deze informatie is voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld om het advies van je arts te vervangen. Raadpleeg altijd je arts als je een ernstige medische aandoening of gezondheidsprobleem hebt.

 

Kokosolie vs. olijfolie.

Zowel olijfolie als kokosolie passen beide heel goed in een koolhydraat-arme leefstijl. Dit is ook de reden dat veel professionals die zich bezighouden met Keto en koolhydraat-arme voeding heel

kokosolie of olijfolie? klaarmetkoolhydraten.nl
Professionals maken vaak gebruik van kokosolie in zoete gerechten.

graag combineren en afwisselen.

Maar waarom combineren of afwisselen als 1 van beide goed bevalt? Als je naar bovenstaande eigenschappen van kokosolie kijkt zou je toch denken dat je niets anders meer nodig bent. Olijfolie bevat bijvoorbeeld enkelvoudige onverzadigde vetten die dan weer in kokosolie ontbreken. Deze vetten is ons lichaam wel nodig omdat dit vooral bijdraagt aan het verlagen van het cholesterol.

Naast de enkelvoudige onverzadigde vetten staat olijfolie er ook om bekend rijk aan antioxidanten en omega 3 en 6 te zijn. Bezuinig bij de aankoop van olijfolie overigens ook niet, en ga altijd voor

een extra vierge olijfolie.

Over het algemeen nemen de professionals een olijfolie voor de hartige gerechten, en een kokosolie voor de zoetere gerechten, mede door de smaak van de kokosolie. Bij wijze van proef heb ik laatst zelf eens een flinke eetlepel kokosolie toegevoegd aan het recept voor koolhydraat-arme pindasausDit gaf tot mijn verbazing een lekkere twist aan de smaak, zodat ik dit voortaan altijd ga doen.

Al na de tweede hap vroeg mijn dochter wat ik met de pindasaus had gedaan, ze vond het heerlijk! Missie geslaagd! Word jij ook zo blij van zulke complimentjes aan tafel? Ik in ieder geval wel, dus ik blijf gewoon lekker combineren met olijf-en kokosolie.

 

Ontvang tijdelijk bij het 50 dagen koolhydraat-arm programma, het E-book "Weg met buikvet plan" geheel gratis!

Ja! Ik wil van m'n buikvet af!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *