Doe mij maar kaas. Heerlijk, en koolhydraat-arm! - klaarmetkoolhydraten.nl
Klaar met koolhydraten.nl- Gezonder en bewuster afvallen zónder koolhydraten!
Gezondheid 7 augustus 2019
mm
Dianne Geen reacties

Wil jij ook elke dag lekker en gevarieerd eten, zonder je druk te hoeven maken over je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen?

Klik dan hier!

Kaas past gelukkig heel goed in een koolhydraat-arme leefstijl, en waarschijnlijk eten de meeste mensen die een koolhydraat-arme leefstijl volgen bovengemiddeld veel kaas. Als ik dit voor mezelf even naga, weet ik wel zeker dat ik die 20 kilo per jaar op mijn sloffen haal. Maar kan dit geen kwaad zoveel kaas eten? We duiken eens een beetje verder in dit geliefde onderwerp.

Ik realiseerde mij vanmorgen ineens dat ik dit heel vaak zeg: Doe mij maar kaas! Wat wil je op je omelet? Doe mij maar kaas! S’avonds thuis op de bank: wil jij ook nog wat te snacken? Doe mij maar kaas! Vroeger bij de kaasboer ging het bij mij al mis. Wanneer hij tijdens het afwegen vroeg “mag het een onsje meer zijn?” ,was mijn antwoord steevast: ook wel twee! Heerlijk, en er zijn eigenlijk ook maar weinig kazen die ik niet lust. Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen, gemiddeld eten we dan ook 20 kilo kaas per jaar per persoon. Hoogste tijd om hier maar eens een blogje aan te wijden dacht ik zo.

Kaas past gelukkig heel goed in een koolhydraat-arme leefstijl, en waarschijnlijk eten de meeste mensen die een koolhydraat-arme leefstijl volgen bovengemiddeld veel kaas. Als ik dit voor mezelf even naga, weet ik wel zeker dat ik die 20 kilo per jaar op mijn sloffen haal. Maar kan dit geen kwaad zoveel kaas eten? We duiken eens een beetje verder in dit geliefde onderwerp.

Geschiedenis van kaas.

Hoe het precies ontdekt is dat je kaas kunt maken van melk is tot op de dag van vandaag nog niet helemaal duidelijk. Een theorie met betrekking tot de ontdekking van het productieproces van kaas is dat het zo’n zesduizend jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud. Tijdens zo’n tocht kunnen de bacteriën die van nature in de maag zitten de zure melk veranderen in een vast (kaas) en vloeibaar (wei) gedeelte.

Misschien een beetje een onsmakelijk verhaal, maar deze theorie zou heel goed mogelijk kunnen zijn. In 57 V.C schreef Julius Caesar al in zijn boek ‘De bello Gallico’ dat er door de Germanen in onze streek kaas gegeten werd, en daar keken die Romeinen toch wel een beetje vreemd tegen aan.

In de Middeleeuwen floreerde de Nederlandse kaas-export al enorm, en in de Gouden Eeuw stonden wij overal ter wereld al bekend als de ‘kaaskoppen’.

 

Typisch kaasland.

Nederland is een typisch kaas-land/ klaarmetkoolhydraten.nl

Nederland is echt een typisch kaasland, en onze Hollandse kazen vinden dan ook gretig aftrek over de hele wereld. Veel landen hebben door de eeuwen heen hun eigen traditionele kazen ontwikkeld, maar Hollandse kaas wordt wereldwijd toch als een delicatesse gezien.

Vroeger werd er op de meeste boerderijen zelf kaas gemaakt. De boerinnen namen dit vaak voor hun rekening met behulp van de kinderen, terwijl de boer het zware lichamelijke werk op het land uitvoerde. Met de opkomst van de zuivelcoöperaties werd de productie van het gele goud meer gecentreerd en kwam de massaproductie van kaas pas echt goed op gang. Tegenwoordig schakelen steeds meer boeren weer om naar een eigen kaasproductie, waardoor er weer meer verschillende kazen ontstaan met hun eigen typische smaak.

Vetten in kaas.

Gezond hart/ klaar met koolhydraten.nlOndanks het feit dat kaas nauwelijks koolhydraten bevat maken steeds meer mensen die deze leefstijl volgen zich zorgen om de vetgehaltes die er in zitten. Steeds vaker krijgen wij de vraag of de hoeveelheid vet in kaas geen kwaad kan. Wie in een voedingsstoffen-app voor zichzelf bijhoudt welke producten er geconsumeerd worden op een dag kan ook zien of je teveel vet binnenkrijgt. Volg je een koolhydraat-arm dieet, maar zit je vaak te hoog met je dagelijkse vet-inname? Probeer dan eens een soort met een lager vetgehalte te eten.

De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.

Koolhydraten in kaas.

Het hoofd-ingrediënt is natuurlijk melk, en melk bevat lactose (melksuikers). Tijdens de bereiding  zetten melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren. Hierdoor bevat harde kaas geen lactose meer. Dit is ook de reden dat harde kazen geen koolhydraten bevatten. Iets wat veel mensen niet weten is dat er in verpakte voorgesneden kaas wel koolhydraten zitten, terwijl deze niet aangeduid staan op de verpakking.

In de fabrieken waar kaas gesneden en verpakt wordt gebruikt men namelijk aardappelzetmeel om de plakken makkelijker van elkaar af te krijgen. Tussen elke plak zit een microfilmpje aardappelzetmeel, zodat de consument zijn plakjes kaas lekker makkelijk van elkaar af krijgt. Denk nu niet dat het hier om heel veel koolhydraten per verpakking gaat hoor, maar het is wel beter om het gewoon zelf te snijden.

Vleesvervanger.

Vaak wordt kaas gebruikt in verschillende vegetarische koolhydraat-arme recepten als vervanger voor vlees. Het bevat weliswaar dezelfde hoeveelheden eiwitten en vitamine B12 als vlees, maar bevat daarentegen veel minder ijzer dan vlees.

Doordat het ook veel meer verzadigde vetten bevat dan vlees zul je als vegetariër sneller aan je dagelijkse hoeveelheid vet zitten. Wil je als vegetariër toch op een koolhydraat-arme wijze gaan afvallen? Vergeet dan zeker niet lekker veel te variëren in je leefstijl met eieren, peulvruchten, noten, tempé en tofu. Deze producten leveren namelijk wel nagenoeg dezelfde voedingsstoffen als vlees.

Mocht je nog twijfelen of je van alle benodigde voedingsstoffen wel voldoende binnenkrijgt, lees dan eens rustig ons blog over voedingssupplementen door.

Koolhydraat-arm kaasplankje.Doe mij maar kaas, heerlijk koolhydraat-arm. klaarmetkoolhydraten.nl

Kaas is enorm lekker, dat staat buiten kijf! Wanneer je koolhydraat-arm leeft staat een kaasplankje best wel hoog in de ranking als je eens wilt snacken. Probeer bijvoorbeeld eens een 30+ Camembert op een plakje komkommer, of doop eens een stukje paprika of bleekselderij in een lekkere Hüttenkäse. Deze kazen bevatten aanzienlijk minder vet dan de “normale” varianten. Wil je graag een harde kaas met minder vet? Snijd dan eens een stukje Edammer 40+ in blokjes, deze smaakvolle kaas is heerlijk te combineren met een olijfje en bevat maar 24% vet.

Voedingswaarde van verschillende kazen.

Naam Koolhydraten
Gram per 100 gram
vet
%
Kcal Eiwit
gram per 100 gram
Cheddar                 0,1 34,4 415                 25,5
Brie 50+                  0 24,8 316                  23
Hüttenkäse                2,3 3,9 92                 11,2
Camembert 45+                  0 22,8 306                  25
Goudse 48+                  0 30,5 369                22,9
Edam 40+                 0 24,3 324                25,5
Old
Amsterdam 48+
                0 31,4 382               24,2
Parmezaan                 0 27 404                40
Mozzarella               4,9 18 262                20
Milner 30+                 0 19,8 306               31,9

Bron: NEVO

 

 

 

 

 

 


 

Het maakt helemaal niet zoveel uit welke kaas jij het beste bij jou vind passen, of in welk gerecht je het verwerkt, zolang je er maar van geniet!

                                                                                                                                       Eet smakelijk!

~Dianne

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *