Bramen, heerlijke gratis lekkernijen. - klaarmetkoolhydraten.nl
Klaar met koolhydraten.nl- Gezonder en bewuster afvallen zónder koolhydraten!
Afvallen 6 augustus 2019
mm
Dianne Geen reacties

Wil jij ook elke dag lekker en gevarieerd eten, zonder je druk te hoeven maken over je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen?

Klik dan hier!

De tijd van de bramen is bijna weer aangebroken, en hiermee biedt moeder natuur ons weer heerlijke gratis lekkernijen. Bramen zijn heerlijk en passen prima in een koolhydraat-arm dieet. Wat maak jij allemaal met bramen?

De tijd van de bramen is bijna weer aangebroken, en hiermee biedt moeder natuur ons weer heerlijke gratis lekkernijen. Bramen zijn heerlijk en passen prima in een koolhydraat-arm dieet. Weet alleen wel dat het officieel in Nederland verboden is om wilde bramen te plukken, volgens onze wetten valt het zelfs onder stropen.

Nu zal er waarschijnlijk geen normaal denkende wetsdienaar zijn die je gaat beboeten wanneer jij deze heerlijke gratis lekkernijen staat te plukken. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mocht je nu helemaal op zeker willen gaan, bramen liggen straks ook weer volop in de supermarkt.

Bramenstruiken groeien op de meest vreemde plaatsen in Nederland. Het is zeker niet zo dat ze alleen maar in afgelegen natuurgebieden groeien, waarschijnlijk kun je zelf ook zo wel een plaats bij jou in de buurt bedenken waar ze groeien. Er zijn ontzettend veel plaatsen waar ze gewoon langs drukke wegen groeien, het is wel af te raden om hier bramen te gaan plukken omdat er dan vaak een hogere concentratie roetdeeltjes op de bramen zit.

Noem het een sport of een stukje volkse rebellie, maar zelf je bramen plukken heeft altijd wel iets over zich. Misschien is het een soort oergevoel, alsof je zelf op jacht bent geweest en thuis komt met de buit. En eerlijkheidshalve moet ik toegeven; zelfgeplukte bramen smaken veel lekkerder dan dat je ze in de winkel hebt gekocht.

Bramen, heerlijke gratis lekkernijen. klaarmetkoolhydraten.nl

Beste oogsttijd.

Normaal gesproken kun je bramen het best plukken tussen eind augustus en begin oktober, maar door het warme voorjaar van 2019 kun je op veel plaatsen begin augustus al volop bramen plukken. Let bij het plukken wel goed op dat de bramen niet aangevreten zijn door vogels of insecten, deze kun je dan ook beter voor de vogeltjes laten hangen.

Het beste kun je de heerlijke gratis lekkernijen van moeder natuur s’ochtends gaan plukken, de vruchten smaken dan het lekkerst. Doe niet teveel bramen in je bakje of emmertje, hiermee plet je de onderste vruchten en dat is zonde van je inspanning.

Bewaren.

Voordat je de bramen gaat opeten moet je ze eerst even zorgvuldig afspoelen met koud water in een vergiet. Wanneer je er teveel hebt om in 1 keer op te eten kun je ze prima 3 á 4 dagen in de Bramen lenen zich uitstekend om in te vriezen. klaarmetkoolhydraten.nlkoelkast bewaren mits ze niet al over-rijp zijn. Bramen lenen zich ook uitstekend om ingevroren te worden. Dep de bramen na het afspoelen af met een stukje keukenrol en leg ze op een platte schaal in de vriezer, nadat ze volledig hard zijn kun je ze per portie verpakken in bijvoorbeeld diepvriesbakjes.

Zelf bramen kweken.

Ben je gek op bramen, maar zie je het niet zo zitten om tijdens het plukken over je schouder te moeten kijken? De meeste tuincentra in ons land verkopen ook wel bramenstruikjes, deze zijn dan vaak van een soort die veel vruchten opbrengen per struik. Het enige wat je hier voor nodig bent is een zonnig plekje in de tuin. Bramenstruiken zijn relatief onderhoudsvriendelijk, de struiken dienen opgebonden te worden en 1 keer per jaar gesnoeid.

Na de oogst tot het begin van de winter kun je jouw bramenstruik snoeien. Snoei de takken die laag bij de grond zitten en vruchten gegeven hebben helemaal weg, de overige takken bind je op. De takken zullen zich ieder jaar opnieuw weer gaan vertakken, als je deze niet snoeit wordt het al gauw een wirwar van takken en zal je struik minder vruchten opleveren.

Bramen in de supermarkt.

Vrijwel het hele jaar door kun je in de supermarkt verse en ingevroren bramen kopen. Bijzonder hieraan is wel dat de verse bramen het hele jaar door vrij duur zijn, de prijzen variëren hierbij zo tussen de € 18,- en € 22,- per kilo. Tijdens het Nederlandse bramenseizoen worden ze ook nauwelijks goedkoper.

Diepvries-bramen daarentegen zijn in het seizoen wel aanzienlijk goedkoper. Wie in het seizoen een beetje oplet koopt dan een kilootje bevroren bramen voor € 3,50, terwijl je er buiten het seizoen zomaar € 6,- of meer voor moet betalen.

Vers is natuurlijk altijd lekkerder dan ingevroren fruit, maar als je nog eens naar bovenstaande prijzen kijkt loont het toch echt wel om zelf een struikje aan te schaffen en je bramen in te vriezen. Wanneer jij een goede plek weet waar je bramen kunt plukken loont het ook al heel snel om s’ochtends eens een emmertje bramen te gaan plukken, die €18,- per kilo heb je dan gauw verdiend.

Toepassingen van bramen.

Verse bramen, heerlijke gratis lekkernijen. Met Griekse yoghurt en nootjes. klaarmetkoolhydraten.nl

Veel mensen die koolhydraat-arm leven eten regelmatig Griekse yoghurt als ontbijt. Hoe lekker is het om de dag te beginnen met je eigen verse bramen door je yoghurt? Combineer het met een handjevol nootjes erdoor, en je hebt een vorstelijk ontbijtje.

Wat dacht je van een koolhydraat-arme pannenkoek met ongezoete slagroom en bramen, heerlijk als ontbijt, lunch, of als dessert. Op Pinterest vind je ook onnoemelijk veel recepten van koolhydraat-arme baksels die goed te combineren zijn met bramen, of waar bramen in verwerkt zijn.

Regelmatig bak ik een koolhydraat-arme cake die ik dan in plakjes in de diepvries bewaar, zodat ik altijd wat in huis heb wanneer ik er zin in heb. De

Koolhydraat-arme cake met bramen, heerlijke gratis lekkernijen. klaarmetkoolhydraten.nl
Koolhydraat-arme cake met mascarpone en bramen.

laatste keer was de cake een beetje droog geworden, maar met een laagje mascarpone erop en wat bramen was dit ineens weer super-lekker!

In de boekjes van Oanh’s kitchen vind je ook de meest fantastische koolhydraat-arme baksels voor de lekkere trek of voor wanneer je iets te vieren hebt. Zij verwerkt ook regelmatig bramen in haar creaties, en met een beetje creativiteit kun je natuurlijk de meeste baksels wel decoreren met bramen.

Voedingswaarde van bramen.

Indien jij voor jezelf de regel hanteert dat je niets eet waar meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram in zit, is het vandaag niet je geluksdag. Volgens de voedingswaarde-tabel van de NEVO zit er in bramen namelijk 5,1 gram koolhydraten per 100 gram. Daarnaast vind je in bramen 37 Kcal, 0,2 gram vet, en 3,1 gram voedingsvezels.

Bramen zijn niet alleen enorm lekker maar ook nog eens super-gezond. Wist je namelijk wel dat bramen voor een verlaagd cholesterol-gehalte kunnen zorgen? Door de voedingsvezel polysacharide pectine wordt volgens onderzoekers je cholesterol verlaagd, en laten die vezels nu net in bramen zitten.

Ik wens je smakelijk eten, en een goede oogst!

~Dianne.

Gezond hart/ klaar met koolhydraten.nl

Ontvang tijdelijk bij het 50 dagen koolhydraat-arm programma, het E-book "Weg met buikvet plan" geheel gratis!

Ja! Ik wil van m'n buikvet af!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *